czwartek, 27 lutego 2014

Pieczone pączki

Ostatnio wszędzie pojawiają się pieczone pączki no, ale jak pączki mogą być pieczone przecież paczek musi być skąpany w tłuszczu.
Pominę źródło przepisu bo w kilku miejscach widziałam identyczny, ale jeśli chodzi o pączki to i owszem są pyszne, ale czy to są pączki to ja nie wiem.


Pieczone pączki 

100 ml mleka
5 dag drożdży
40 dag mąki pszennej
5 dag cukru
3 jajka
17 dag masła
dodatkowo:
jajko do posmarowania
marmolada
Wykonanie:
W ciepłym mleku rozpuścić drożdże dodać do nich po łyżeczce cukru i mąki, odstawić do podrośnięcia. Masło rozpuścić i przestudzić.
Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem, następnie dodać jajka i drożdże, wymieszać i dodać tłuszcz teraz całe ciasto dokładnie wyrobić i odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto rozciągnąć i szklanką wyciąć krążki na każdym ułożyć po porcji marmolady i zlepić pączki, ułożyć je miejscem zlepienia na blaszce wyłożonej papierem lub od razu w małych papierowych papilotkach po wierzchu posmarować jajkiem i odstawić do wyrośnęcia.
Piec w 180 st około 20 minut po upieczeniu i wystudzeniu polać po wierzchu lukrem przygotowanym ze szklanki cukru pudru kilku kropel soku cytrynowego i kilku kropli wody.


6 komentarzy:

  1. U mnie też dzisiaj były pieczone pączki :) i tak jak Twoje polane lukrem i posypane skórką pomarańczową ;) może w smaku nie są takie jak te tradycyjne ale równie pyszne :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do tradycyjnych im daleko, ale fakt są pyszne :)

      Usuń
  2. Pączki, nie pączki - wyglądają pięknie :) !

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy one smakują podobnie jak np. bułki drożdżowe z owocami?

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie do końca, ale bardzo je przypominają.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody