sobota, 15 lutego 2014

Drożdżowe ciasto z morelkami

Takie ciasto nie jest, ani bardzo trudne, ani bardzo drogie, ale bardzo, bardzo smaczne.
 Mi w przygotowaniu tego ciasta pomogła przesyłka od firmy  vog   która wysłała do mnie paczkę z pysznymi bakaliami.


Drożdżowe ciasto z morelkami

1/2 kostki margaryny
2 łyżki oleju
3,5 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mleka
5 dag drożdży
1 cukier waniliowy
20 dag suszonych moreli KRESTO
3 jajka
Wykonanie:
Z opakowania moreli odłożyć 3-4 sztuki  i pokroić w je w cieniutkie paseczki, resztę pokroić w kosteczkę.
Margarynę rozpuścić i przestudzić w ciepłym mleku rozrobić drożdże.
Mąkę przesiać, dodać do niej szczyptę soli, cukier, cukier waniliowy, mleko z drożdżami, 2 całe jajka i 1 żółtko  oraz przestudzoną margarynę  wymieszaną z olejem przy pomocy drewnianej łyżki wymieszać dokładnie ciasto( robimy to łyżką bo ciasto jest dosyć luźne i cały czas klei się do ręki).
Kiedy ciasto mamy już ładnie wyrobione to dodajemy do niego morele pokrojone w kosteczkę i delikatnie mieszamy, następnie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Długą formę do keksa wyłożyć papierem do pieczenia i napełnić ją wyrośniętym ciastem po wierzchu posmarować białkiem z trzeciego jajka, odstawić jeszcze raz do podrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do 180 st i piec ciasto około 35 minut po upieczeniu i wystudzeniu ciasto polać lukrem przygotowanym z 1/2 szklanki cukru pudru i kilku kropli wody oraz soku cytrynowego, po wierzchu posypać paseczkami z moreli.




3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody