wtorek, 18 lutego 2014

Karnawałowe różyczki

W tym roku już były, pączki, faworki, a nawet oponki, ale różyczek nie było więc  trzeba to było nadrobić, a różyczki wyszły pyszne i pachnące.


Karnawałowe różyczki 

50 dag mąki pszennej
5 dag cukru pudru
6 dag masła
4 jajka
2 łyżki wódki
1/2 szklanki śmietany 18%
Dodatkowo:

olej do smażenia
cukier puder do posypania
dżem lub wiśnie do dekoracji
Wykonanie:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać szczyptę soli i cukier, wymieszać, następnie dołożyć masło, jajka, śmietanę i alkohol, zagnieść ciasto które dokładnie wybić tłuczkiem i schłodzic w lodówce.
Schłodzone ciasto podzielić na trzy części i kolejno je rozwałkować na cieniutki placek i różnymi rozmiarami szklanek wyciąć kółeczka które na brzegu delikatnie ponacinać,

 następnie smarując środek jajkiem sklejać od największego do najmniejszego na środku lekko docisnąć palcem.

Na patelni rozgrzać sporą ilość oleju i na rozgrzanym tłuszczu smażyć róże kilka minut do momentu zrumienienia, róże do oleju wkładamy płatkami do dołu,
po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu i w środek wkładamy niewielką ilość dżemu lub wiśnie  po wierzchu posypujemy cukrem pudrem.




Tłusty czwartek 2014

3 komentarze:

  1. i jeszcze ta wisienka nad i :) pyszności karnawałowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Różyczki nawet te z ciasta mają w sobie to coś :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody