poniedziałek, 17 lutego 2014

Krucho-serowy przekładaniec

U mnie wczoraj pozostając tak jeszcze w Walentynkowym klimacie było takie ciasto, polecam bo pyszne.

Krucho-serowy przekładaniec 

20 dkg margaryny
 40 dag mąki pszennej 
10 dag cukru 
2 jajka 
Masa serowa: 
500 ml śmietany 30% 
35 dag serka homogenizowanego waniliowego 
10 dag białej czekolady 
1 opakowanie żelatyny-fix deserowej
Wykonanie:

Margarynę rozetrzeć z mąką i cukrem jak na kruszonkę, dodać jajka i zagnieść szybko ciasto które schłodzić w lodówce. Dużą blaszkę taką jak jest na wyposażeniu piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i rozwałkować na nim ciasto, następnie ciasto pociąć na cztery równe pasy na taką szerokość, aby po upieczeniu ciasto pasowało do szerokości i długości formy keksowej. 


Piec 10 minut w temp.200st, po upieczeniu wystudzić. 
 Masa serowa:
 Śmietanę podgrzać razem z czekoladą do momentu jej rozpuszczenia, następnie wystudzić i schłodzić. Żelatynę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Zimną śmietanę ubić na koniec połączyć ją z serkiem waniliowym i żelatyną, odstawić na kilka minut do lodówki, aby troszkę całość zgęstniała. 

Jeden pasek upieczonego i wystudzonego ciasta ułożyć na dnie wyłożonej papierem do pieczenia formie keksowej i na nim rozłożyć kilka łyżek masy serowej, kolejno układać ciasto i masę do wyczerpania się składników, ostatnią warstwą musi być masa serowa.


 Ciasto odstawić do lodówki na kilkanaście godzin do zastygnięcia i zmięknięcia ciasta. Po zastygnięciu ciasto dowolnie udekorować u mnie dekoracją są serduszka z galaretki i wiórki z mlecznej czekolady.







Słodkie Walentynki 2014

2 komentarze:

  1. Lubię takie przekładańce ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody