Ciasto z toffi
Ciasto:
3/4 szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 jajka
2 łyżki kakao
1/2 szklanki cukru
Masa toffi:
1/2 litra śmietany 30%
2 płaskie łyżki żelatyny
1 puszka gotowej masy krówkowej
1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej
1/2 opakowania biszkoptów
Śmietana:
1/2 litra śmietany 30%
1 łyżka cukru pudru
1 opakowanie żelatyny-fix
Dodatkowo:
1 szklanka kawy rozpuszczalnej
czekolada około 5 dag
Wykonanie:
Białka ubić na sztywno, następnie dodać cukier i nadal ubijać do sztywnych białek dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać po czym połączyć ostrożnie z masą jajeczną ciasto przelać do wyłożonej papierem formy(22cm na 33 cm) i piec w temp. 180st około 20 minut.
Masa toffi:
Śmietanę ubić na sztywno, kawę rozpuścić w 1/4 szklanki wody, a żelatynę w 1/3 szklanki.
Masę krówkową wyjąć z puszki i zmiksować, następnie dodać gorącą kawę i żelatynę, cały czas miksować na koniec dodać ubitą śmietanę i ostrożnie wymieszać.
Masa śmietankowa:
Żelatynę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru i połączyć z żelatyną.
Upieczone i wystudzone ciasto skropić kawą rozpuszczalną i posmarować połową masy toffi na niej ułożyć biszkopty maczane w pozostałej po skropieniu ciasta kawie na biszkopty wyłożyć resztę masy toffi na masę toffi wyłożyć ubitą śmietanę i schłodzić, przed podaniem ciasto posypać startą czekoladą.
Piękne ciasto, wygląda obłędnie, musi byc smakowite.
OdpowiedzUsuńŚwietne są te zdjęcia.
Pozdrawiam i zapraszam do mnie.
wygląda bosko :)
OdpowiedzUsuńIwonka u Ciebie jak zawsze super ciacho i pyszna kawa! :)
OdpowiedzUsuńCiasto rewelacja, polecam, a kawa to miły dodatek do niego :)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda super ale najbardziej urzekły mnie te stokrotki hihi:D
OdpowiedzUsuństokrotki to już taka wiosna w domu, mnie też urzekły strasznie :)
UsuńKocham toffi a ciasto boskie :))!
OdpowiedzUsuń