piątek, 28 marca 2014

Quiche wiosenny

Jeszcze dzisiaj dam Wam odpocząć od słodkiego i zostawię przepis na przepyszny obiad w takie ponure i deszczowe dni takie danie pięknie nam rozpromieni posiłek.

Quiche wiosenny 

Ciasto;
30 dag mąki pszennej
16 dag margaryny
2 jajka
szczypta soli
Nadzienie:
30 dag chudej wędliny drobiowej
1/2 papryki żółtej
1/2 papryki czerwonej
1 cebula
1 puszka zielonego groszku
gałązka  świeżego tymianku
sól
pieprz
1 łyżka oleju
Dodatkowo:
3 jajka
200 ml śmietany 30%
20 dag żółtego sera
Wykonanie:
Margarynę pokroić w kostkę dodać do niej przesianą mąkę, sól, jajka i 3 łyżki wody, zagnieść kruche ciasto i schłodzić.
Papryki i wędlinę pokroić w większą kostkę, a cebule w piórka na patelni podgrzać olej i podsmażyć na nim cebule, papryki oraz wędlinę dodać tymianek i odsączony z zalewy groszek, wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem, wystudzić.
Okrągłą formę około 25 cm średnicy wysmarować tłuszczem, schłodzone ciasto rozwałkować i wylepić nim dno i boki formy w kilku miejscach nakłuć widelcem.
Do przygotowanej formy przełożyć całe nadzienie
i zalać ubitymi jajkami razem ze śmietaną i szczyptą soli po wierzchu posypać startym żółtym serem.
Piec w 180st około 45 minut po upieczeniu podawać gorące posypane plasterkami rzodkiewki i szczypiorkiem.




3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody