Knedle z mięskiem
ciasto:
1 kg ugotowanych ziemniaków
2 jajka
około 30 dag mąki pszennej
Farsz:
20 dag gotowanego mięsa drobiowego u mnie z rosołu
1 cebula
2 łyżki masła
1/2 szklanki startego żółtego sera
Wykonanie:
Ziemniaki dokładnie utłuc lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków dodać jajka i mąkę, zagnieść gładkie ciasto jak na kopytka w razie potrzeby dodać więcej mąki.
Farsz:
Mięso drobiowe drobno posiekać, ale nie mielić na patelni rozpuścić masło i podsmażyć na nim kawałeczki mięsa i drobno pokrojoną cebulę, doprawić do smaku pieprzem tak troszkę na pikantnie po wystudzeniu mięso wymieszać z tartym na grubych oczkach tarki żółtym serem.
Z ciasta utoczyć cienki wałek i pociąć na około 5 cm porcje z każdej uformować placuszek na środku ułożyć porcję farszu i zlepić.
W garnku zagotować sporą ilość osolonej wody i do gotującej się wody wkładać knedle, gotować do wypłynięcia, a następnie gotować jeszcze 2-3 minuty, podawać gorące polane tłuszczem i dowolną sałatką.
Lubię takie jedzonko, ale nie chce mi się nigdy gotować, jeśli chodzi o knedle czy pierogi.
OdpowiedzUsuńoj :) mi tez czasami trudno się zabrać za takie dania, ale jak mnie najdzie ochota to nie ma zmiłuj :) muszę zrobić
Usuńbardzo lubię knedle, najbardziej latem ze świeżymi owocami:)
OdpowiedzUsuńWiadomo, że takie z owocami to nie mogą się nawet równać z takimi " resztkowymi "
Usuń