Razowe bułeczki
1 szklanka mąki pszennej razowej TYP 1850
3 szklanki zwykłej mąki pszennej
1 opakowanie suszonych drożdży
1. 1/4 szklanki letniej wody
1/4 szklanki oleju
1,5 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
Dodatkowo:
bułka tarta
Wykonanie:
Mąkę zmieszać z drożdżami, solą oraz cukrem, dodać olej i dolewając wodę zagnieść gładkie ciasto ( ja zagniatałam na stolnicy około 5 minut) po tym czasie ciasto przełożyć do miski i odstawić do wyrośnięcia. Po podwojeniu objętości ciasta wyjąć je na stolnicę jeszcze raz zagnieść i cienko rozwałkować, następnie ciasto zwinąć jak roladę i otoczyć w bułce tartej.
Roladę pociąć na porcje ( 12 sztuk) i ułożyć miejscem cięcia na blaszce wyłożonej papierem, porcje ciasta lekko spłaszczyć i odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
Bułeczki piec 20 minut w nagrzanym do 210 st piekarniku po upieczeniu wystudzić na kratce.
smacznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńbyły bardzo smaczne :)
UsuńTak na nie patrzę... Piękne ! Muszę w końcu upiec :)
OdpowiedzUsuń