Warstwowy przekładaniec
Ciasto:
30 dag margaryny
1 szklanka cukru
1,5 szklanki mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
12 jajek
2 łyżki kakao
2 łyżki mielonych orzechów
Krem:
25 dag masła
1/2 puszki masy krówkowej
2 łyżki kakao
Dodatkowo:
galaretka czerwona i zielona
Wykonanie:
Miękką margarynę utrzeć z cukrem i kolejno dodawać do niej żółtka jajek i przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na koniec ciasto delikatnie połączyć z ubitą pianą z białek i podzielić na trzy części. Do jednej części ciasta dodać kakao do drugiej orzechy, a trzecią zostawić jasną. Na blaszce około (23 cm na 33cm ja użyłam większej) upiec osobno trzy placki i wystudzić.
Galaretki przygotować zgodnie z przepisem i odstawić do zgęstnienia.
Krem:
Masło utrzeć z dodatkiem kakao na krem w trakcie dodawać masę krówkową po przygotowaniu odłożyć trzy łyżki kremu.
Jeden placek ułożyć w formie posmarować połową kremu i wylać jeden kolor tężejącej galaretki, przykryć drugim plackiem na nim reszta kremu i druga galaretka na koniec ułożyć trzeci placek i po wierzchu posmarować odłożonym kremem dla dekoracji można posypać mielonymi orzechami.
Przełożone ciasto odstawić do zastygnięcia.
i znowu zjadłaś sama, nie podzieliłaś się ;))))
OdpowiedzUsuńa nie :) jeszcze jest i zapraszam na solidną porcyjkę :)
UsuńTakie połączenie smaków to ja bardzo lubię:)
OdpowiedzUsuń