Mięciutkie i pyszne :) do mleczka, kawy czy herbatki idealne.
Kakaowe ciasteczka
3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
3 łyżki kakao
1 łyżeczka sody
25 dag margaryny
3 jajka
1/2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany
Dodatkowo:
cukier perlisty
Wykonanie:
Margarynę posiekać z cukrem, dodać przesianą mąkę, kakao oraz sodę, całość przesiekać razem i dodać żółtka jajek i śmietanę, zagnieść ciasto które schłodzić około 2 godzin w lodówce.
Stolnicę delikatnie podsypać mąką i rozwałkować schłodzone ciasto na 0,5 cm, następnie wyciąć kształty ciasteczek i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem po wierzchu posmarować białkiem i posypać cukrem perlistym.
Piec w temp. 180 st około 15 minut.
Ale mam ochotę na takie ciacho z kawą:)
OdpowiedzUsuń