niedziela, 21 kwietnia 2013

Ciasto pełne czarów

Ciasto ponoć jest bardzo modne w internecie ja spotkałam się z nim na jednym blogu, a dokładnie tutaj, od  pierwszego spojrzenia na nie wiedziałam, że muszę sama sprawdzić gdzie ta magia :)
Zrobiłam i już wiem :)

Ciasto pełne czarów

4 jajka 
15 dag cukru 
1 łyżka wody 
125 gram masła 
115 gram mąki 
1/2 litra mleka 
4 krople octu 
aromat waniliowy 

Wykonanie:
 Białka ubić na sztywno z octem.
Masło stopić i przestudzić.
 Żółtka utrzeć z cukrem i wodą na puszysty krem, dodać przestudzony tłuszcz w trakcie ucierania dodać przesianą mąkę oraz ciepłe mleko. Powstanie nam z tego bardzo płynne ciasto do którego dodać aromat waniliowy i ostrożnie ciasto połączyć z ubitą pianą.
Małą formę 20 cm na 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej ciasto, forma koniecznie musi być mała ja miałam troszkę większą i ciasto wyszło mi niskie.


Piec w nagrzanym piekarniku 160 st do 70 min po upieczeniu ciasto posypać cukrem pudrem.
Ciasto kroić po dokładnym wystudzeniu w trakcie pieczenia  dzieli  się ono na trzy warstwy, zwarty dół, środek przypomina w smaku budyń, a wierzch to biszkopt.



21 komentarzy:

  1. ciasto apetycznie się zapowiada i stokrotki wyczarowałaś :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale numer,ciekawe,nie spotkalam sie jeszcze z takim ciastem,naprawde jest bez kremu??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Grama kremu w nim nie ma, a wygląda jak by był i tak też smakuje :)

      Usuń
  3. Niesamowite ciasto :) Koniecznie muszę wypróbować! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. widzę Iwonko, że kuchenna magia działa również u Ciebie, warstwy wyszły Ci wzorowo, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyszły mi te warstwy choć bardzo niziutkie muszę Tobie powiedzieć, że do momentu rozkrojenia nie wierzyłam w to, że ono się tak podzieli:) Ja też pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  5. Wygląda baaaaaaardzo apetycznie :):)
    A przepis zapisujemy!!!
    Pozdrawiamy serdecznie:):)
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  6. Droga Autorka, wypróbowałam przepis, Tarta Magica w ustach i z wyglądu robi wrażenie, dziękuję za przepis; strasznie lubię TO miejsce, przyjazny klimat i ciekawe propozycje.Pozdrawiam, Maja.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Maju, bardzo się cieszę, że podoba się Tobie moje miejsce w sieci :)
      Pozdrawiam i zapraszam wpadaj jak tylko będziesz miała ochotę:)

      Usuń
  7. ależ piękne, już kiedyś widziałam ta pewnym blogu podobny przepis ale ciasto nie prezentowało się tak świetnie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest mi milutko wiedząc, że ciasto wyszło interesująco :) Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  8. zaintrygowało mnie to ciasto, musze upiec bo uwielbiam budyn i biszkopt az nie chce sie wierzyc ze to jednolita masa tak sie dzieli na trzy odrebne,szkoda ze wczesniej na to nie wpadlam na blogu

    OdpowiedzUsuń
  9. mam pytanie: o ile powinnam wydłużyć czas pieczenia zwiekszając ilość składnikow o połowę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba się samemu przekonać do tego ciasta, ale fakt jest taki, że w trakcie pieczenia tak dzieli. Ja piekłam ostatnio z podwójnej porcji i na większej blaszce więc po upieczeniu uzyskałam taką sama wysokość ciasta i nie zwiększałam czasu pieczenia, ale jeśli chcesz mieć ciasto wyższe i upiec w mniejszej formie to na pewno z 10 minut musisz dołożyć.

      Usuń
    2. zrobilam to ciasto,smak fantastyczny ale nie podzielilo mi sie tak pieknie jak u Pani nie wiem dlaczego,moze
      niezbyt dokladnie ucierałam,napewno sprobuje jeszcze raz bo smakuje cudnie a ja uwielbiam budyn:)

      Usuń
    3. po pierwsze nie mów do mnie przez Pani :) bardzo mi miło, że zrobiłaś ciasto i, ze smakowało, a czemu się nie podzieliło to nie potrafię Tobie powiedzieć bo jeszcze się mi tak nie przytrafiło.
      Pozdrawiam,

      Usuń
  10. ta temperatura podana jest do pieczenia z termoobiegiem czy bez???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez termoobiegu bo kiedy jest on potrzebny to zawsze to zaznaczam.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody