Klasyczne gofry
2 jajka
100 gram stopionego masła
1/2 litra mleka
30 dag mąki
7 dag cukru pudru
1 mały proszek do pieczenia
szczypta soli
Dodatkowo:
bita śmietana
dowolne owoce
Wykonanie:
Mąkę przesiać i na sucho wymieszać z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i solą, dodać jajka, tłuszcz oraz mleko, mikserem ubić gładkie i lejące się ciasto. Gofrownicę nagrzać i kolejno smażyć gofry mi zajęło to 9 min, ale myślę, że to zależy od mocy gofrownicy bo w starej wystarczyło mi 6 min i były chrupiące. Po usmażeniu gofry odstawiać na stojąco, aby odparowały i po lekkim przestudzeniu podawać posmarowane bitą śmietaną i obłożone owocami.
Może jutro wypróbuję ten przeois, bo dawno już u mnie nie było gofrów.
OdpowiedzUsuńTo życzę smacznego :)
UsuńA te gofry fajne wychodzą również w takiej gofrownicy w serduszka czy nie koniecznie ? Bo są świetne.
OdpowiedzUsuńGoniu, myślę, że tak, ale pewności nie mam, moja wcześniejsza gofrownica też była tradycyjna, a ta jest nowa i pierwszy raz ją użyłam choć wydaje mi się, że poprzednia była lepsza, ale może mi sie tylko wydaje bo nie nauczyłam się jeszcze do tej.
UsuńPozdrawiam serdecznie :)