Torcik jagodowy
Ciasto:
6 jajek
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki tortowej
1 budyń waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jagodowa pianka:
1 litr maślanki o smaku owoców leśnych
1 galaretka o smaku owoców leśnych
1 łyżka żelatyny
1 słoiczek jagód w cukrze
Dodatkowo:
300 ml śmietany 30%
10 dag białej czekolady
Wykonanie:
Białka jajek ubić na sztywno z 6 łyżkami wody i szczyptą soli w trakcie ubijania dodać cukier i ubijać do białości. Do sztywnej bezy dodać żółtka i ostrożnie wszystko wymieszać, następnie połączyć z przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i proszkiem budyniowym.
Ciasto wylać do okrągłej formy(30 cm średnicy) i piec w temp. 170st około 25min.
Jagodowa pianka:
Galaretkę razem z żelatyną rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody i przestudzić.
Maślankę lekko ubić i połączyć z przestudzoną galaretką, jagody odcedzić z soku i ostrożnie wymieszać z maślanką, następnie odstawić na chwilkę do lodówki, aby lekko zgęstniało.
Białą czekoladę rozpuścić i ostrożnie wymieszać z ubitą śmietaną kremówką.
Upieczone i wystudzone ciasto przekroić na dwa krążki, dolny ponownie umieścić w formie i wyłożyć na nim całą masę jagodową, przykryć drugim krążkiem.
Wierzch ciasta posmarować bitą śmietana i odstawić do zastygnięcia przed podaniem dowolnie ozdobić.
Musiał smakować wspaniale, kolor ma cudny :)
OdpowiedzUsuńMimo, że jagody ze słoika to wprawiały w letni nastrój.
Usuń