Kwieciste bułeczki
1/2kg mąki
5 łyżek cukru
1 jajko
200 ml mleka
4 dag drożdży
1.5 kostki margaryny
Dodatkowo:
jajko
śliwki węgierki z kompotu
cukier perlisty
Wykonanie:
Margarynę stopić i przestudzić, mleko podgrzać i rozmieszać w nim drożdże.
Najlepiej na stolnicę przesiać mąkę i dodać do niej cukier, drożdże, jajko oraz połowę przestudzonego tłuszczu, zagnieść ciasto.
Stolnicę lekko podsypać mąką i rozwałkować cienko ciasto, następnie przy pomocy pędzla posmarować je płynnym tłuszcze i złożyć w kopertę która rozwałkować i smarując, składając wałkować do wyczerpania całego tłuszczu.
Ciasto po ostatnim złożeniu schłodzić 2 godz w lodówce po czym podzielić na połowę i cienko rozwałkować.
Z rozwałkowanego ciasta wyciąć trzy różne kółka w największym i mniejszym w środku naciąć ciasto w gwiazdkę.
w najmniejszy otwór włożyć całe kółeczko i ułożyć na śliwkę,
całość posmarować jajkiem i posypać cukrem perlistym.
Bułeczki piec po kolejnych 30 minutach w lodówce. Piec 25 min w temp. 180-190st
Ale, żeś cudo zrobiła :) Chyba by mi się tak nie chciało.
OdpowiedzUsuńWbrew pozorom są bardzo proste.
UsuńFajnie wyglądają :D
OdpowiedzUsuńależ Ci pięknie zakwitły te bułeczki, uwielbiam wypieki o ciekawych kształtach, chętnie wypróbuję takie kwiatuszki, zapisuję przepis:)
OdpowiedzUsuńJa tez lubię jak wyglądają inaczej z tych byłam bardzo zadowolona, a dzieci zachwycone :)
Usuń