Budyniowiec z jabłkami
Ciasto:
1.5 kostka margaryny
4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
4 łyżki kakao
4 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
1 kg jabłek
2 łyżki bułki tartej
2 budynie waniliowe
3 szklanki mleka
Wykonanie:
Mąkę wymieszać z cukrem, kakao i proszkiem do pieczenia, dodać jajka i pokrojona w kostkę margarynę, szybko zagnieść ciasto.
Zagniecione ciasto podzielić na pół, jedną część schłodzić, drugą zamrozić.
Jabłka obrać i pokroić w plasterki, następnie wymieszać z łyżką cukru.
Formę do pieczenia(35 cm na 23 cm)wysmarować tłuszczem i dno wyłożyć schłodzonym ciastem które posypać bułką tartą i wyłożyć na nie jabłka.
Budyń ugotować na mleku i gorący wylać na jabłka, zamrożone ciasto zetrzeć na tarce i posypać nim wierzch ciasta.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika 170st i piec 55 min po upieczeniu delikatnie posypać cukrem pudrem.
Piękna pogoda wygoniła dzisiaj wszystkich z domów, my też byliśmy na długim i przyjemnym spacerku z którego wróciliśmy zmęczeni, ale zadowoleni. Moja Hanię zauroczyły łabędzie które pierwszy raz widziała z bliska.
wygląda bajecznie ;d
OdpowiedzUsuńJesienią piekłam podobne ciacho, ale bez kakao. Zabrałam je na grill party i wszystkim bardzo smakowało :) Z kakao też muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńU mnie to rozeszło się migiem, ale ciacho pyszne więc się nie dziwię :)
Usuń