Ciasto z cynamonową kruszonką
Ciasto:
2 szklanki mąki
1/2 szklanki margaryny
1/2 szklanki cukru
2 jajka
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Warstwa jabłkowa:
70 dag jabłek po obraniu
1/2 opakowania budyniu śmietankowego
1 łyżeczka cynamonu
4 łyżki cukru
Kruszonka:
9 dag margaryny
1 szklanka mąki
3/4 szklanki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie:
Margarynę posiekać z cukrem, dodać jajka oraz przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zagnieść z tego kruche ciasto i schłodzić najmniej 1 godz.
Schłodzonym ciastem wyłożyć do prostokątnej blaszki (33cm na 22 cm) na nim wyłożyć warstwę z jabłek.
Jabłka obrać i pokroić w plasterki, następnie wymieszać z budyniem, cukrem i cynamonem.
Kruszonka:
Zimną margarynę zagnieść z sypki składnikami do uzyskania sypkiej kruszonki( z wyglądu przypomina taką posypkę nie tradycyjną kruszonkę ) Na wyłożone jabłka wysypać całą cynamonową kruszonkę.
Ciasto piec około 50 min w temp. 180 st.
Ciasto samo w sobie jest pyszne, ale można podać je polane tak jak ja kwaśną śmietaną.
Było ciasto, a teraz chwalenie :) tutaj w pięknej bajce o małych sówkach są rysunki mojej Emilki i Hani.
Ciasto jak zwykle wygląda smakowicie.
OdpowiedzUsuńI gratuluję takiej zdolnej pociechy.