środa, 14 listopada 2012

Chlebek ze smakami jesieni

Dzisiejszy ranek uświadomił mi, że żarty się skończyły, a zima zbliża się wielkimi krokami i już na dniach trzeba pomyśleć o pierniczkach, ale puki co mamy jeszcze jesień i cieszmy się nią i jej darami.
Czy to jest chlebek czy bułka trudno mi to jakoś tak stwierdzić jedno jest pewne to jest smaczny i słodki wypiek idealny na chłodne śniadanko w towarzystwie masła, dżemu i gorącego kakao.
Przepis na to cudo w ubiegłym roku znalazłam w książeczce lub bardziej broszurce promującej lokalne "Święto sadów"

Chlebek ze smakami jesieni

1/2 kg mąki pszennej 
8 dag masła 
1 łyżka śmietany 18% 
2 jajka 
175 ml ciepłej wody 
2 dag drożdży 
8 dag cukru 
1 łyżeczka soli 
2 jabłka 
10 dag mielonych orzechów
Wykonanie:
 Do rozpuszczonych w ciepłej wodzie drożdży, dodać cukier, jajka i czubatą łyżkę gęstej śmietany, wszystko ubić do uzyskania pęcherzyków powietrza, do ubitej masy dosypać przesianą mąkę, sól i orzechy oraz miękkie masło, zagniatamy gładkie ciasto, na sam koniec dodać jabłka pokrojone w średnią kostkę, delikatnie połączyć jabłka z ciastem. 

Ciasto wyłożyć na stolnicę wysypaną mąką i zostawić do wyrośnięcia w między czasie 2-3 razy złożyć w kopertę. 
Foremkę keksową wyłożyć papierem i posmarować olejem, wyłożyć całe ciasto, wyrównać wierzch i posmarować go wodą, odstawić jeszcze raz do podrośnięcia. 
Piekarnik nagrzać do 220st i piec chleb do 45 min, ale należy to kontrolować.






Mimo wszystko świat rano wyglądał uroczo.

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody