i po powrocie z pracy o godzinie 22 zjadł ich większą część.
Ciasteczka z piankową polewą
30 dag mąki pszennej
20 dag margaryny
12 dag zmielonych orzechów
5 dag cukru
2 rozgniecione gwiazdki anyżu
1/2 łyżeczki cynamonu
Pianka:
2 żółtka
15 dag cukru pudru
około 1 łyżki soku z cytryny
Wykonanie:
Margarynę posiekać z cukrem dodać mąkę, orzechy zmielone prawie na proszek, cynamon oraz zmielony lub dobrze rozgnieciony anyż, szybko zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce.
Po upływie około godziny ciasto cienko rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy( ciasto słabo z nami współpracuje i łatwo się rwie, ale da się rozwałkować) foremką lub szklanką wyciąć ciastka i ułożyć na natłuszczonej blaszce.
Piec około 10 min w temp.200st, upieczone ciastka ułożyć na stolnicy i posmarować pianką, następnie zostawić je do wyschnięcia.
Pianka:
Żółtka z wcześniej dokładnie umytych i wyparzonych jajek utrzeć z cukrem do białości na koniec dodać sok z cytryny. Dobrze utarte jajka wyglądają jakby urosły w misce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz