Dzisiaj u mnie nie ma nic słodkiego, ale mam za to na kolację pyszne bułeczki które dzięki dodatkowi ziemniaków nawet jutro będą mięciutkie. Takie bułeczki to nie tylko pyszna kolacja, ale też dobry sposób na wykorzystanie ziemniaków które nam zostały z obiadu i brak nam pomysłu co z nimi zrobić bo na kluseczki jest ich za mało.
Bułeczki w płatkach owsianych
30 dag gotowanych ziemniaków
4 dag drożdży
200 ml wody
1 jajko
40 dag mąki pszennej
20 dag mąki pszennej pełnoziarnistej
3 łyżki masła
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka ziół prowansalskich
10 dag żółtego sera
Dodatkowo:
jajko do posmarowania
płatki owsiane
Wykonanie:
Zimne ziemniaki (mogą być z wcześniejszego obiadu) skręcić przez
maszynkę lub przecisnąć przez praskę, dodać do nich drożdże rozpuszczone
w ciepłej wodzie, wymieszane obie mąki, jajko oraz miękkie masło na
koniec dodać sól, cukier i zioła.
Zagnieść gładkie ciasto pod koniec
zagniatania dodać żółty ser pokrojony w kostkę i dokładnie go połączyć z
ciastem , wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia.
Po około 2
godzinach z ciasta uformować bułeczki po wierzchu posmarować ubitym
jajkiem i obtoczyć w płatkach owsianych, odstawić na 30 min.
Piec do 20
min w temp.200st.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz