sobota, 7 grudnia 2019

Zapiekane ziemniaki z Frankami

Ziemniaki z piekarnika same w sobie są już pyszne, ale jak dodamy do nich kilka składników to mamy bardzo ciekawe i smaczne danie. Ziemniaki nadziane ziemniakami :) , a do nich chrupiące plasterki kiełbaski z dodatkiem sosu pieczarkowego to był nasz dzisiejszy obiad.




























Zapiekane ziemniaki z Frankami 

10 sztuk większych ziemniaków
4 kiełbaski drobiowe Franki Morliny
czerwona papryka drobno posiekana około 1 łyżki
1/2 puszki zielonego groszku
zielona pietruszka
ser topiony z szynką 3 plasterki
przyprawy
olej
wykonanie:
Ziemniaki ugotować prawie do miękkości w łupinach w osolonej wodzie, następnie obrać, ściąć delikatnie góry i przy pomocy łyżki wydrążyć środki tworząc z nich miseczki, które w środku posypać solą oraz pieprzem, ułożyć na blaszce do pieczenia.
Wydrążone środki ziemniaków posiekać, kiełbasę pokroić w plasterki i dobrze przyrumienić na patelni, dodać do ziemniaków, wsypać drobno posiekaną czerwona paprykę ( można dodać ostrą papryczkę) oraz zielony groszek, natkę pietruszki i ser pokrojony w kosteczkę, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Przygotowane nadzienie nałożyć do przygotowanych miseczek ziemniaczanych, lekko je w nich ugnieść, aby weszło jak najwięcej.
Ziemniaki posmarować po wierzchu olejem i zapiec w temp. 180 około 20 minut, podajemy z sosem czosnkowym lub tak jak u mnie pieczarkowym.

https://morliny.pl/




Kiełbasy Morlińskie sprawdzą się w kuchni

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody