niedziela, 15 grudnia 2019

Piernik z bananami

Był piernik pomidorowy to dzisiaj jest bananowy :), przepis podpatrzony klik , wyszedł pyszny, wilgotny z bardzo wyraźnym smakiem bananów.






























Piernik z bananami 

3 duże banany u mnie około 30 dag po obraniu
3 jajka
30 dag maki pszennej
1 łyżka kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżeczki przyprawy do piernika
170 ml oleju
1/2 szklanki miodu
dodatkowo:
10 dag białej czekolady
3 łyżki mleka
wykonanie:
Banany obrać i dokładnie rozgnieść, następnie dodać do nich miód i olej oraz jajka, wymieszać przy pomocy robota.
Mąkę przesiać razem z kakao, przyprawą do piernika, proszkiem do pieczenia oraz przyprawą do piernika i szczypta soli, wymieszać na sucho.
Suche składniki dodać do mokrych w kilku porcjach dokładnie je ze sobą wymieszać przed dodaniem suchych składników.
Formę do wypieku keksa 30 cm długości wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej całe ciasto.
Piec w temp. 180 st około 60 minut do suchego patyczka po upieczeniu wystudzić i polać polewą z rozpuszczonej białej czekolady z dodatkiem mleka.
Moje ciasto zostało dodatkowo udekorowane suszonymi bananami.







1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody