środa, 27 listopada 2019

Pierogi z kapustą i leśnymi grzybami

Pamiętacie święta u babci i babcine pierogi bo ja pamiętam :) metalowa miska stoi na brzegu kaflowego pieca i po brzegi jest wypełniona cudownymi pierogami. Pierogi i drożdżowa strucla z makiem to coś na co ja czekałam i tylko tym się przez całe święta żywiłam :)
Moje pierogi nie smakują jak te u babci i też tak nie wyglądają no i nie lepię ich w takiej ilości jak ona, ale bez nich nie ma u mnie Bożego Narodzenia. Grzybki użyte do pierogów były specjalnie z myślą o nich zamrożone i ciasto w nich też jest inne, ale to nie są zwykłe pierogi tylko świąteczne pierogi z kapustą i grzybami.





























Pierogi z kapustą i leśnymi grzybami 
ciasto:
50 dag mąki pszennej
2 łyżki miękkiego masła
1 jajko
1/4 łyżeczki suszonych drożdży
ciepła woda
szczypta soli
farsz:
1 kg kiszonej kapusty
1/2 kg mrożonych grzybów leśnych
1 cebula
1 ząbek czosnku
5 dag masła
zielona pietruszka
przyprawy
wykonanie:
Mąkę wymieszać z solą i drożdżami, dodać jajko i miękkie masło, następnie dolewając ciepłą wodę, zagnieść gładkie ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na 30-40 minut.

Kapustę obgotować ( gdyby była kwaśne wcześniej ją przepłukać), dokładnie odcedzić z wody i posiekać ( nie kręcić przez maszynkę),
Cebulę drobno pokroić i razem z grzybami podsmażyć na maśle w trakcie grzybki doprawić solą oraz pieprzem, podsmażone grzyby zdjąć z patelni i po przestudzeniu posiekać na mniejsze kawałki.
Na pozostały na patelni tłuszcz przełożyć pokrojoną kapustę i smażyć kilka minut, następnie dodać grzyby posiekany czosnek i doprawić do smaku solą, pieprzem ziołowym i czarnym oraz szczyptą tymianku, smażymy całość razem kolejne kilka minut na koniec dodać posiekaną zieloną pietruszkę, farsz odstawić do wystudzenia.

Wyrośnięte ciasto bardzo cienko rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy ( ciasto rośnie), przy pomocy szklanki z ciasta wyciąć krążki ciasta i na każdym ułożyć porcję farszu,
zlepić pierogi. W garnku zagotować sporą ilość osolonej wody na gotującą się wodę wrzucać pierogi i gotować do momentu wypłynięcia.
Podajemy gorące, polane tłuszczem choć moim zdaniem odsmażone na patelni są najlepsze.

https://ambition.pl/










Święta z dbałością

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody