poniedziałek, 11 listopada 2019

Azjatyckie pierożki

Przepis na te pierożki wycięłam jakiś czas temu z jednej z kolorowych gazet, troszkę czasu odczekał na realizację, ale wreszcie się doczekał :)





























Azjatyckie pierożki 
ciasto:
50 dag mąki pszennej
2 jajka
2 łyżki oleju
sól
nadzienie:
1 podwójna pierś z kurczaka
około 10 małych pieczarek 
1/4 szklanki bulionu drobiowego
1 cebula
1 łyżka sosu sojowego
sól, pieprz
przyprawa " pięć smaków"
wykonanie:
Mąkę wysypać na stolnicę, dodać około 1/2 łyżeczki soli, wlać olej i wbić jajka, następnie dolewając ciepła wodę ( na wyczucie) zagnieść gładkie ciasto. Ciasto przykryć ściereczka i zostawić na około 30 minut.

Mięso z piersi zamarynować w sosie sojowym i zostawić na godzinkę po tym czasie na patelni podgrzać 1 łyżkę oleju i obsmażyć na nim mięso, następnie zdjąć je z patelni do przestudzenia.
Oczyszczone pieczarki i cebulę pokrojoną w ćwiartki podsmażyć na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa.
Zimne mięso i pieczarki razem z cebulą skręcić przez maszynkę do mielenia mięsa, dodać przyprawy wedle uznania, wlać bulion drobiowy i dokładnie całość wymieszać.

Stolnicę lekko podsypać mąką i rozwałkować na niej bardzo cienko ciasto po rozwałkowaniu pociąć na nieduże kwadraty ( 4 cm na 4 cm) na środku położyć porcję nadzienia, podnieść rogi kwadratu i skleić po dwa po przekątnej formując kształt pierożków.

Gotowe pierożki gotujemy w rosole lub gorącej wodzie ja ugotowałam osobno w wodzie i podałam z rosołem doprawionym sosem sojowym i było na prawdę pycha :) 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody