środa, 24 kwietnia 2019

Surówka z czerwonej kapusty

Mam kilka przepisów na ciasta do spisania bo zdjęcia czekają, ale  wszyscy są przesłodzeni po świętach to dzisiaj podrzucam bardzo prosty przepis na pyszną surówkę do obiadu.


Surówka z czerwonej kapusty 

1/2 niewielkiej główki czerwonej kapusty
około 10 cm pora ( biała część)
1 łyżeczka soku z cytryny 
przyprawy
3-4 łyżki majonezu
wykonanie;
Kapustę zetrzeć na tarce z grubymi oczkami ( bez środkowej twardej części ) , dodać niewielką ilość soli oraz  sok cytrynowy i po wymieszaniu odstawić na kilkanaście minut. Por pokroić w cienkie paseczki, następnie dodać do kapusty razem z majonezem, wymieszać, doprawić do smaku szczyptą cukru, pieprzem i ewentualnie solą. Można podawać od razu po wymieszaniu, ale moim zdaniem warto dać jej kilka minut na " przegryzienie smaków" 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody