poniedziałek, 1 kwietnia 2019

Ciasto czekoladowo-adwokatowe

Szybkie, proste w wykonaniu i bardzo smaczne ciasto. Babka ma 30 cm, a znika w mgnieniu oka.
Wszystkie składniki muszą mieć  temperaturę  pokojową, a jak ktoś chce może margarynę zastąpić masłem, ale ja używam dobrej margaryny i ciasto jest pyszne.






























Ciasto czekoladowo-adwokatowe 

25 dag margaryny
1 szklanka cukru
2 szklanki maki pszennej
7 łyżek mąki ziemniaczanej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
2 łyżki kakao 
1/2 szklanki adwokata
3 łyżki mleka
dodatkowo;
10 dag czekolady mlecznej
wykonanie:
Miękką margarynę utrzeć z cukrem i szczyptą soli na gładki krem do puszystego kremu dodajemy po jednym całym jajku i ucieramy na małych obrotach robota. Mąki przesiewamy razem z  proszkiem do pieczenia  i porcjami ucierając dodajemy do masy na koniec wlewamy alkohol i po wymieszaniu ciasto dzielimy na pół.
Formę do wypieku keksa smarujemy tłuszczem i dokładnie wysypujemy bułka tartę, następnie wykładamy jedna część ciasta do drugiej części dodajemy kakao i mleko po wymieszaniu wykładamy na ciasto jasne i po wygładzeniu pieczemy około 50 minut do suchego patyczka w temp. 180 st.
Upieczone i wystudzone ciasto delikatnie wyjmujemy z formy po wierzchu polewamy rozpuszczoną mleczną czekoladą.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody