czwartek, 16 marca 2017

Żeberka zapiekane w kapuście

Od grudnia w szafce stał słoik kapusty kiszonej z grzybami leśnymi i dzisiaj zrobiłam z niego użytek i na obiad była pyszna zapiekana kapusta z żeberkami.





























Żeberka zapiekane w kapuście 

1 słoik kapusty kiszonej z grzybami 900 ml
2 łyżki masła
1 cebula
1 kg żeberek wieprzowych
1 łyżka oleju
przyprawa do wieprzowiny
25 ml wina czerwonego
wykonanie;
Żeberka pociąć na  porcje i natrzeć solą, pieprzem i przyprawą do wieprzowiny, odstawić na 2-3 godziny. Na patelni podgrzać olej i obsmażyć na złoty kolor mięso, podlać 1 szklanka wody i pod przykryciem dusić około 40 minut. Cebulę pokroić w kostkę i udusić na maśle, kapustę odcedzić z zalewy i dodać do podsmażonej cebulki, doprawić do smaku solą i  pieprzem,  podsmażyć całość około 10 minut od czasu do czasu mieszając. Po lekkim podduszeniu kapusty dolać do niej wino i na wierzchu ułożyć mięso jeśli na patelni został jakiś płyn do tez wlać go do kapusty. Naczynie z kapustą wstawić do nagrzanego do 190st piekarnika i zapiekać około 20 minut, kapusta po tym czasie będzie mięciutka, a mięso będzie samo odchodziło od kości, przed podaniem posypać zielona pietruszką.
Podawać z pieczywem lub ziemniakami.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody