poniedziałek, 13 marca 2017

Chleb razowy z ziarnami


Pieczenie domowego pieczywa wcale nie musi być trudne.





























Chleb razowy z ziarnami
50 dag mąki pszennej chlebowej typ.750
50 dag mąki razowej żytniej typ. 2000
10 dag drożdży
1 łyżka cukru
7 łyżek płatków owsianych
2 łyżki lnu
2 łyżki sezamu
1,5 łyżki soli
750 ml wody
wykonanie:
połowę ciepłej wody wymieszać z cukrem i drożdżami oraz ½ szklanki mąki chlebowej, tak przygotowany zaczyn odstawić  do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę pszenną wymieszać z razową oraz solą, płatkami i ziarnami, dolać resztę wody i wyrobić  ciasto przy pomocy robota i odstawić pod przykryciem do podwojenia objętości.
Dwie formy keksowe wyłożyć papierem i napełnić wyrośniętym ciastem po wierzchu posypać płatkami i ziarnami, ponownie odstawić do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do 180st i wstawić blaszki z ciastem, piec około 50 minut. 

 

5 komentarzy:

  1. Ooo super przepis na razowy chlebek na drożdżach. Co prawda wolę na zakwasie, ale jednak proces jest dłuższy ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z tymi na zakwasie coś mi nie po drodze, ale takie na drożdżach zawsze mi wychodzą.

      Usuń
  2. witam! czy mogę zamienić na mąkę żytnia pełnoziarnistą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę,że bez problemu ja też często kombinuję z mąkami, ale trzeba pamiętać o tym, ze ona ma inną fakturę i wilgotność i może będzi potrzeba więcej płynu.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody