środa, 24 grudnia 2014

Pierniczki dla spóźnialskich

Ten przepis jest idealny dla tych co zapomnieli wcześniej upiec pierniki więc jeśli zrobią to nawet dzisiaj będą mieć mięciutkie pierniczki na święta.


Pierniczki dla spóźnialskich 

15 dag masła
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki miodu
1 łyżeczka sody
1/2 opakowania przyprawy do pierników
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 szklanki mąki
wykonanie:
Rozpuścić w garnku miód, cukier i mało  po wyłączeniu palnika dodać sodę i wymieszać, odstawić do wystudzenia ( radzę robić w większym garnku bo się pieni)
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i przyprawą do piernika, dodać jajko i miód, zagnieść ciasto które schłodzić około godziny w lodówce.
Ciasto po schłodzeniu rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy, wyciąć kształt pierników i ułożyć je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
Piec w  180st około 8 minut po upieczeniu wystudzić ozdobić lukrem.
Lukier do dekoracji pierniczków jest najlepszy gęsty przygotowany z utartego z cukrem pudrem białka i kilku kropli soku z cytryny.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody