sobota, 27 kwietnia 2013

Kiełbasa szynkowa z szynkowara

Właśnie myślę nad wędlinka jaką mam zamiar dzisiaj zrobić, ale puki co dodam przepis na kiełbaskę która była moją pierwszą wykonaną w takim stylu i to właśnie ona zaszczepiła u mnie apetyt na domowe wędlinki.

Kiełbasa szynkowa z szynkowara

60 dag mięsa z kurczak 
80 dag mięsa z łopatki 
30 gram peklosoli 
3 ząbki czosnku 
1 łyżeczka pieprzu 
1 łyżeczka majeranku 
1 łyżeczka cukru pudru 
1.5 łyżeczki żelatyny 
150 ml wody 
Wykonanie:
 Łopatkę umyć i osuszyć, następnie pokroić na plastry i rozbić tłuczkiem oraz pokroić w małą kostkę. Mięso z kurczaka pokroić w większą kostkę i wymieszać z oba gatunki mięsa z peklosolą, przygotowane mięso odstawić na 3 godziny do lodówki.
Mięso po schłodzeniu wymieszać z pieprzem, majerankiem, przeciśniętym czosnkiem oraz cukrem pudrem na koniec dodać wodę i żelatynę całość dokładnie wymieszać i ciasno ubić w szynkowarze.


Mięso odstawić do zapeklowania na 24 godziny w lodówce.
 Szynkowar z zapeklowanym mięsem umieścić w garnku z gotującą się wodą i gotować 2 godziny w temp. 80st, następnie wystudzić i schłodzić kolejne 12 godzin.



1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody