wtorek, 23 kwietnia 2013

Kajmakowe ciasteczka

Ucierane ciasteczka to jedne z moich ulubionych, ale odkąd zakupiłam do nich maszynkę to stały się moją miłością i chciałabym je robić codziennie. Jedne wychodzą mi lepsze od drugich jednak uczciwie przyznam, że te kajmakowe są najlepsze jakie do tej pory zrobiłam :)

Kajmakowe ciasteczka

7 dag masła 
1/2 szklanki masy kajmakowej 
1/4 szklanki brązowego cukru 
1.3/4 szklanki mąki pszennej 
1 jajko 
1 szczypta soli 
1/4 łyżeczki sody 
dodatkowo: 
5 dag czekolady mlecznej
Wykonanie:
 Masło utrzeć z masą kajmakową i cukrem na krem w trakcie ucierania dodać jajko i przesianą mąkę wymieszaną z sodą i solą.
Blaszkę wysmarować tłuszczem i wyciskać z maszynki do ciastek okrągłe ciasteczka, ciasto jest dość geste i idzie to z trudem, ale ciasteczka wychodzą urocze.



 Piekarnik nagrzać do 180st i piec ciasteczka do 15 min po upieczeniu wystudzić i ozdobić strużkami rozpuszczonej czekolady.


4 komentarze:

  1. Śliczne, jak ze sklepu, ale smak z pewnością mają lepszy :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo fajne ciasteczka!, ja uwielbiam kajmak :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też bardzo lubię kajmak, a ciasteczka z nim wyszły pyszne.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody