piątek, 27 kwietnia 2012

Kukurydziane bułeczki

Dla mnie nie ma lepszego śniadania jak świeża bułeczka z masełkiem lub dżemem i nie mam na myśli tylko takich kupionych, choć te też są pyszne. Czasami tak mam (zdaniem mojej rodziny zdecydowanie za rzadko :)), że wstaję wcześnie i zanim dzieci powstają do szkoły w kuchni już pachną bułeczki.



Kukurydziane bułeczki                                                    

25 dag mąki pszennej
25 dag mąki kukurydziane
1 jajko
5 dag masła
1 łyżka cukru
1\2 łyżeczki soli 
2,5 dag drożdży 
1 szklanka mleka
2 łyżki oleju


Wykonanie:
Z drożdży, mleka cukru i 1 łyżki mąki zrobić zaczyn drożdżowy i odstawić w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. Mąkę pszenną wymieszać z mąką kukurydzianą oraz solą, dodać jajko stopione masło i wyrośnięty zaczyn drożdżowy, zagnieść gładkie ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 
Następnie z ciasta formować malutkie podłużne bułeczki, wierzch bułeczek delikatnie ponacinać i posmarować olejem, przełożyć na natłuszczoną blaszkę i odstawić jeszcze na kilka minut do wyrośnięcia 
 Piec około 20-30 min w temp.180st











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody