wtorek, 3 stycznia 2017

Zupa paprykowa z soczewicą

Zapowiadają mrozy i prawdziwa zimę co do nas kroczy wielkimi krokami, a kiedy już dotrze to taka zupa będzie idealna. 





Zupa paprykowa z soczewicą

30 dag łopatki wieprzowej
1 szklanka czerwonej soczewicy
2 czerwone papryki
1 żółta papryka
1 czerwona cebula
1 ząbek czosnku
5 pomidorów
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
¼ łyżeczki chili
sól, pieprz
wykonanie:
Mięso pokroić w większą kostkę, a cebulę w kosteczkę i wszystko razem wrzucić do garnka, dodać czosnek w całości tylko bez skórki oraz mielone papryki, zalać 1,5 litra bulionu warzywnego i gotować około 20 minut od momentu zagotowania. Soczewicę dosypać po około 15 minutach gotowania.  Papryki pokroić w niewielka kostkę, pomidory obrać ze skórki i też pokroić w kosteczkę, kiedy mięso jest miękkie do garnka dorzucić paprykę po około 5 minutach dodać pomidory i pozwolić im się rozgotować. Gotowa zupę doprawić do smaku solą, pieprzem, szczyptą cukru, przed podaniem posypać zieloną pietruszką.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody