Zupa paprykowa z soczewicą
30 dag łopatki wieprzowej
1 szklanka czerwonej soczewicy
2 czerwone papryki
1 żółta papryka
1 czerwona cebula
1 ząbek czosnku
5 pomidorów
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
¼ łyżeczki chili
sól, pieprz
wykonanie:
Mięso pokroić w większą kostkę, a cebulę w kosteczkę i wszystko razem wrzucić do garnka, dodać czosnek w całości tylko bez skórki oraz mielone papryki, zalać 1,5 litra bulionu warzywnego i gotować około 20 minut od momentu zagotowania. Soczewicę dosypać po około 15 minutach gotowania. Papryki pokroić w niewielka kostkę, pomidory obrać ze skórki i też pokroić w kosteczkę, kiedy mięso jest miękkie do garnka dorzucić paprykę po około 5 minutach dodać pomidory i pozwolić im się rozgotować. Gotowa zupę doprawić do smaku solą, pieprzem, szczyptą cukru, przed podaniem posypać zieloną pietruszką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz