Chleb z garnka
45 dag mąki pszennej chlebowej
1,5 łyżeczki soli
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki cukru
5 dag drożdży
300 ml wody z gotowania ziemniaków
wykonanie;
Drożdże rozetrzeć z cukrem i wymieszać z ciepłą woda odlaną z gotowania ziemniaków i odstawić na kilka minut. Mąkę wymieszać z solą i wsypać do drożdży, dolać oliwę i przy pomocy robota z końcówką haka wymieszać ciasto ( wychodzi luźne).
Ciasto przykryć i odstawić na godzinę do wyrośnięcia, brytfankę wysmarować tłuszczem i wysypać sporą ilością otrąb pszennych, przełożyć całe ciasto, posmarować oliwą i odstawić na 40 minut.
Na dno piekarnika wstawić naczynie z wodą i nagrzać piekarnik do 220st piec 35-40 minut.
Wygląda wspaniale! Sama bym sięgnęła kawałek gdyby się dało...;)
OdpowiedzUsuń