środa, 26 sierpnia 2015

Pancakes czyli pankejki

Pankejki z przepisu Magdy Gessler czyli to słynne amerykańskie śniadanie, nie powiem wyszły pyszne choć ja wolę nasze rodzime naleśniczki.


Pankejki 

3 czubate szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1/4 szklanki oleju
3 szklanki maślanki ja dałam kefir
4 jajka
2 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
wykonanie:
Wszystkie suche składniki wymieszać w misce dodać lekko ubite jajka oraz olej i kefir, całość dokładnie wymieszać łyżką do połączenia się składników w cieście mogą być grudki. Przygotowane ciasto odstawić na minimum 30 minut, aby odpoczęło.
Nagrzać dobrą patelnię i lać ciasto porcjami, smażyć placuszki na złoty kolor w trakcie smażenia widać jak w cieście robią się pęcherzyki powietrza.

 


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody