To ciasto było już u mnie z rabarbarem, truskawkami i jagodami teraz przyszła pora na brzoskwinie, przepis w jednej z wersji jest już na blogu, ale jest tak smaczny i łatwy, że postanowiłam o nim przypomnieć. U nas w jednej z cukierni to ciasto jest bardzo popularne, ale jeśli ktoś z moich znajomych się na nie skusi i upiecze to nigdy więcej nie sięgnie po nie w sklepie.
Najlepsze ciasto jogurtowe
1 szklanka cukru
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka oleju
150 gram jogurtu naturalnego
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo:
brzoskwinie
wykonanie:
Wszystkie składniki muszą mieć jednakową temperaturę.
Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli do ubitych białek wsypać cukier i cały czas ubijać, następnie zmniejszyć obroty miksera i dodać żółtka jajek i po wymieszaniu wlać olej i jogurt na koniec dodać mąkę przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Formę do pieczenia ( 33 cm na 22 cm) wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką lub wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej ciasto na wierzchu ułożyć sporą ilość owoców i piec około 50 minut w temp. 180st po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Bardzo puszyste to ciasto.NA jogurcie jest naprawdę pyszne;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta jogurtowe! Są takie fajne, puszyste, lekko zbite i delikatne :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Smacznie :-)
OdpowiedzUsuńPyszne, wilgotne ciasto z owocami :) Uwielbiam takie z herbatką.
OdpowiedzUsuńCiasto jest bardzo pyszne polecam i pozdrawiam😊
OdpowiedzUsuń