Kokardki w ogórkowym sosie
25 dag makaronu kokardki czyli farfalle
40 dag zielonych ogórków
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
10 dag szynki konserwowej
3 pomidory
1 szklanka śmietany 30%
wykonanie:
Ogórki obrać i pokroić w półplasterki, cebulę pokroić w kosteczkę. Na patelni stopić 1 łyżkę masła i wrzucić na nią pokrojoną cebulę i chwilkę przesmażyć, następnie dodać ogórki i drobno pokrojony czosnek posypać solą i pieprzem ziołowym, następnie dusić około 3-4 minut po tym czasie dodać śmietankę i chwilkę razem pogotować, aż lekko zgęstnieje na koniec doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.
Makaron ugotować osobno i po dokładnym odcedzeniu dodać do sosu dodać też szynkę pokrojoną w cieniutkie paseczki
i dokładnie wymieszać po wierzchu posypać pomidorem pokrojonym w półplasterki lub grubszą kostkę oraz zielonym koperkiem, podawać od razu po przygotowaniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz