poniedziałek, 3 sierpnia 2015

Magdalenki

Troszkę to trwało, ale wreszcie zmobilizowałam wszystkie swoje siły i spisałam przepis na przepyszne Magdalenki które u mnie w domu były bardzo, bardzo dawno.
Obiecuję, że od dzisiaj będę bardziej solidna i wpisy pojawiać się będą regularnie :) 


Magdalenki 

2 jajka
10 dag cukru pudru
15 dag mąki pszennej
12 dag masła (rozpuszczonego)
skórka otarta z 1 cytryny
1/2 łyżeczki  proszku do pieczenia
wykonanie:
Jajka ubić z cukrem do białości do ubitych jajek dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na koniec dodać otartą skórkę i przestudzone masło. Gotowe ciasto odstawić do lodówki na 30 minut, masa po schłodzeniu powinna w dotyku przypominać gąbkę.
Specjalne foremki do Magdalenek wysmarować masłem  i wysypać bułka tartą, następnie napełnić je ciastem do 3/4 wysokości.
Piekarnik nagrzać do 210 st i piec ciastka około 10 minut
po upieczeniu zostawić je jeszcze na kilka minut w foremkach i po przestudzeniu delikatnie wyjąć je z foremek oraz posypać po wierzchu cukrem pudrem.







3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody