Jakiś czas temu spisałam przepis na ten dżem z tego miejsca i nie powiem troszkę się odczekał w kolejce do zrobienia, ale jak już zrobiłam to byłam z niego bardzo zadowolona bo jest pyszny :)
Tropikalny dżem
2 puszki ananasa w syropie
1 kg dojrzałych bananów
1/4 szklanki wiórek kokosowych
sok z 1 cytryny
cukier
wykonanie:
Ananasy razem z sokiem miksujemy na mus, dodajemy do nich pokrojone banany i stawiamy na małym palniku i mieszając gotujemy do rozgotowania się bananów.
Wiórki kokosowe mielimy na mączkę i dodajemy do rozgotowanych owoców, następnie dolewamy sok z cytryny i po spróbowaniu dosypujemy cukier u mnie wystarczyło niecałe 1/2 szklanki. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i na małym palniku smażymy do zgęstnienia dżemu.
Gorący przekładamy do małych słoiczków i po zakręceniu odstawiamy do wystudzenia.
Dżem można ponoć przechowywać w lodówce do 4 tygodni, ale ja myślę, że tyle to on u mnie nie postoi :)
Nigdy takiego dżemu nie próbowałam.Składniki są ciekawe bardzo i w dodatku pyszne,dlatego dżem musi smakować doskonale;)
OdpowiedzUsuńDżem jest doskonały, polecam i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń