środa, 12 sierpnia 2015

Murzynek z jagodami

Ciasto na murzynka jest wszystkim znane ja postanowiłam do niego dodać jagody i bananowe " oczko" wyszło oczywiście pysznie bo chyba wszystko co słodkie jest pyszne :)


Murzynek z jagodami 

25 dag margaryny
3/4 szklanki cukru
4 łyżki kakao
4 jajka
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo:
1 szklanka jagód
2 banany
wykonanie:
Margarynę stopić w garnku dodać do niej cukier, kakao i 1/2 szklanki wody, dokładnie wymieszać i chwilę gotować na małym gazie, aż lekko zgęstnieje, następnie wystudzić. Kiedy polewa czekoladowa przestygnie dodać do niej żółtka jajek i wymieszać przy pomocy ręcznego robota, cały czas miksując dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksować do uzyskania pęcherzyków powietrza na koniec delikatnie połączyć z pianą ubitą z białek do ciasta dodać jagody i delikatnie wszystko wymieszać.
Foremkę do keksa 30 cm długości wysmarować masłem i wysypać bułką tartą na dno wylać połowę ciasta i na środku ułożyć banany,
wylać resztę ciasta i wyrównać przykrywając ciastem banany.
Piec w temp. 180st około 50 minut po upieczeniu posypać cukrem pudrem.




2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody