sobota, 20 września 2014

Pawełek

Ciasto jest piękne i pyszne takie bardzo idealne na wszelkiego typu uroczystości, a przepis na nie znalazłam w jednej z ostatnich gazetek " Ciasta sprawdzone przepisy". Ten smakołyk wymaga troszkę czasu, ale mi pomogła Ola i zrobiłyśmy to migiem, a muszę jeszcze dodać, że jest to ciasto z tych co im dłużej stoi tym jest lepsze :)


Pawełek

biszkopt:
4 jajka
4 czubate łyżki mąki pszennej
4 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ciasto kakaowe:
25 dag margaryny
2 łyżki mleka
1 szklanka cukru
3 łyżki kakao
1,5 szklanki mąki pszennej
2 łyzeczki proszku do pieczenia
4 jajka
ciasto kokosowe:
4 białka
1/2 szklanki cukru
15 dag wiórek kokosowych
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa:
3 batony Pawełki ja zastąpiłam batonem Amigos
2 szklanki mleka + 3 łyżki
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 żółtka
5 łyżek cukru
20 dag masła
wykonanie:
Biszkopt:
Całe jajka ubić z cukrem do białości, następnie ostrożnie połączyć z przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Formę ( 33 cm na 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej przygotowane ciasto, piec w temp.180 st około 25 minut.
Ciasto kakaowe:
Margarynę rozpuścić z dodatkiem mleka, dodać cukier i kakao, mieszać do momentu zagotowania i rozpuszczenia się cukru, następnie wystudzić. Do zimnej masy czekoladowej dodać żółtka jajek i ucierać przy pomocy miksera w trakcie ucierania dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na koniec ciasto delikatnie połączyć z pianą z wcześniej ubitych białek.
Taką samą formę w jakiej upiekliśmy biszkopt wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej całe ciasto na nim wyłożyć  ciasto kokosowe które przygotowujemy w czasie kiedy studzi się masa czekoladowa, całość pieczemy w temp. 180st około 45 minut.
Ciasto kokosowe:
Białka ubić na sztywną pianę do ubitych dodać cukier i cały czas ubijać, aż piana będzie biała i szklista pod koniec ubijania dosypać wiórki, a na sam koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Masa:
Batoniki połamać, wymieszać z 3 łyżkami mleka i rozpuścic na małym palniku, wystudzić.
W jednej szklance mleka wymieszać 4 żółtka z mąką pszenną i ziemniaczaną, drugą szklankę mleka zagotować z cukrem i na gotujące się mleko wlać mieszankę z żółtek i mąki, mieszając gotować do zgęstnienia, następnie wystudzić.
Masło utrzeć na puch do utartego masła dodawać po łyżce budyń i cały czas ucierać na koniec dodać rozpuszczone i wystudzone batoniki.

Upieczone i wystudzone ciasto kakaowe przekroić na dwa placki,
dolny placek ponownie ułożyć w formie i skropić dowolnym alkoholem, następnie posmarować połową masy i ułożyć biszkopt na biszkopcie rozsmarować drugą część masy i przykryć ciastem kakaowym z kokosowym wierzchem, ciasto odstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Ciasto można dodatkowo polać po wierzchu polewą czekoladową, ale nie jest to konieczne.







8 komentarzy:

  1. mmm... pyszna propozycja na sobotni poranek!

    OdpowiedzUsuń
  2. moja mama uwielbia "amigosy" pewnie i to ciasto przypadłoby jej do gustu

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie prezentujący się przekładaniec. Ale bym zjadła... :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto wygląda apetycznie. Kradnę przepis do zrobienia.

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm, wygląda naprawdę wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ten baton Pawełek już zyskał sporą popularność ale mimo dość fajnego smaku też jak dla mnie ma mroczną stronę - chodzi o dnie do końca dobre i zdrowe składniki. Jeśli wziąć pod uwagę dokładnie to co ma w sobie na bardzie artykułów http://www.open-youweb.com/baton-pawelek-o-smaku-advocat-opinia/ to chyba jest ogólnie przeciętnym. Czy jednak obecnie jest poprawiony smakowo i w składzie?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody