Nazywanie tego dania leczo to może błąd, ale u mnie tak to się nazywa :)
Leczo
3 czerwone papryki
3 żółte papryki
2 cebule
1 kg cukinii
1/2 kg pomidorów
3 łyżki oleju
1 pętko wędzonej kiełbasy
wykonanie:
Cebulę pokroić w piórka t wrzucić do garnka w którym podgrzał się olej i delikatnie podsmażyć
następnie dodać pokrojoną w paseczki paprykę i cukinię pokrojoną w plasterki ja większą obieram ze skórki i wydrążam środki, a młodą cukinię tylko kroję w plasterki, wymieszać i dodać 1 łyżeczkę pieprzu ziołowego i 1 łyżeczkę soli, 1 łyżeczkę słodkiej mielonej papryki praz kiełbasę pokrojoną w plasterki
dolać 1 szklankę wody i wszystko razem dusić prawie do miękkości.
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki
następnie pokroić w kostkę i dodać do potrawy, wymieszać i dusić razem jeszcze kilka minut, aż pomidory się rozpadną i zagęszczą lekko danie na koniec dodać 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki i doprawić solą, pieprzem, szczyptą chili i cukrem przed podaniem posypać zieloną pietruszką.
Uwielbiam leczo pod każdą postacią :)
OdpowiedzUsuń