czwartek, 30 stycznia 2014

Rogaliki

Zachciało mi się rogaliczków, takich kruchych i malutkich po przeszukaniu sieci znalazłam takie które wpadły mi w oko, a znalazłam je na tym blogu, rogaliki wyszły mi pyszne choć zrobiłam ich za mało bo sama zjadłam trzy na raz :)


Rogaliki

2,1/4 szklanki mąki pszennej
20 dag zimnego masła
2 żółtka
1 czubata łyżka śmietany 18%
1/4 szklanki cukru
Dodatkowo;
dowolna marmolada
Wykonanie:
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać do niej cukier, żółtka, śmietanę oraz pokrojone w kostkę masło.
Szybko zagnieść ciasto które schłodzić w lodówce około 2 godzin.
Schłodzone ciasto cienko rozwałkować, pociąć na trójkąty i na szerszym końcu umieścić po łyżeczce marmolady, delikatnie zwinąć rogaliki, ułożyć  je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.


Piec w temp. 190st około 15 minut po upieczeniu posypać sporą ilością cukru pudru.





4 komentarze:

  1. Witam
    Czy koniecznie ciasto trzeba schładzać w lodówce ???
    Czy można skrócić czas chłodzenia i włożyć do zamrażalki ?
    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam za odpowiedź dopiero dzisiaj, ale wyjątkowy brak czasu mnie dopadł, oczywiście czas chłodzenia można skrócić przez włożenie do zamrażalnika.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody