Czekoladowe oponki
2,3/4 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki czekolady w proszku
4 żółtka
1/2 szklanki gęstej śmietany 18%
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka wódki
50 dag białego sera ja dałam taki z wiaderka jak do serników
dodatkowo:
gotowa polewa czekoladowa
olej do smażenia
Wykonanie:
Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z czekoladą i proszkiem do pieczenia, dodać ser, śmietanę oraz żółtka i wódkę z podanych składników zagnieść ciasto. Stolnicę podsypać mąką bo ciasto się klei i rozwałkować na około 1,5 cm, następnie szklanką wyciąć większe krążki, a w nich mniejsze kółeczka.
W płaskim garnku rozgrzać spora ilość oleju i w gorącym smażyć oponki po kilka minut z każdej strony, z wyciętych kółeczek można zagnieść ciasto i ponownie wyciąć oponki, ale można też je usmażyć jak malutkie pączki.
Usmażone oponki odsączyć na papierze z nadmiaru tłuszczu i ułożyć na kratce po wierzchu polać rozpuszczoną polewą czekoladową i dowolnie ozdobić, następnie zostawić do jej zastygnięcia.
świetne Ci wyszły, bardzo apetyczne:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam je, robiłam ale bez czekolady :) Mniam ...
OdpowiedzUsuńZapraszam do polubienia mojego bloga https://www.facebook.com/pysznosci.kociolek
oponki kojarzą mi się zawsze z kuchnią mamy :)
OdpowiedzUsuńHej, a można czekoladę w proszku zastąpić startą czekoladą lub kakao?
OdpowiedzUsuńja dałam słodkie kakao i wyszło ok
Usuń