poniedziałek, 6 stycznia 2014

Piegusek na białkach

Po ostatnich szaleństwach w kuchni zostały mi białka i nie chcąc ich wywalać zrobiłam takie ciasto dla mnie pyszne choć mój mąż twierdzi, że za suche, ale to już kwestia gustu. W przygotowaniu tego ciasta pomogła mi przesyłka od VOG i użyłam do niego maku KRESTO.



Piegusek na białkach 



20 dag mąki pszennej
25 dag margaryny
20 dag cukru
1 szklanka białek
20 dag maku
2 łyżeczki proszku do pieczenia
10 dag bakalii
dodatkowo:
5 dag białej czekolady
1 łyżka mleka
Wykonanie:
W misce wymieszać na sucho przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, makiem i cukrem. Margarynę stopić i przestudzić, następnie dodać do suchych składników i przemieszać. Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli i dodać do mąki, delikatnie wszystko wymieszać na sam koniec dodać bakalie.
Długą formę do keksa wyłożyć papierem i wylać do niej ciasto, piec w temp. 180st około 50 min.
Czekoladę rozpuścić z dodatkiem mleka i polać nią wystudzone ciasto, dowolnie ozdobić.


8 komentarzy:

  1. jak zostały białka to trzeba było zaszaleć :D ten piegusek wygląda świetnie! na pewno wypróbuję, gdyż jestem ogromną fanką ciast z bakaliami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne ciasto! Bardzo je lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piegusek wygląda obłędnie, oj zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie myślę, jak wykorzystać taki mak ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo smaczny sposób na wykorzystanie białek:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepis na ciasto super i co najważniejsze smakuje przepysznie!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody