Takie ciasteczka są proste w przygotowaniu, pysznie smakują i dobrze się przechowują, choć u mnie ten okres trwa zaledwie kilkanaście godzin :)
Maślane ciasteczka z cukrem
45 dag mąki pszennej
30 dag masła
20 dag cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
dodatkowo:
jajko
cukier
wykonanie:
Masło szybko posiekać z cukrem, dodać make z proszkiem do pieczenia i jajko, bardzo szybko zagnieść kruche ciasto, a następnie schłodzić w lodówce.
Stolnicę delikatnie posypać mąką i rozwałkować ciasto na około 1/2 cm z ciasta wyciąć kształt ciasteczek ja w ich przypadku lubię jak są okrągłe. Ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch posmarować jajkiem i posypać grubą warstwą cukru.
Piec w temp. 180st około 10 min.
....i takie ciacho umoczyć w kawie...mmmm.....
OdpowiedzUsuńja tak robię zawsze :)
UsuńMoże zrobię.
OdpowiedzUsuńWykreśl "może' i zrób :) bo warto
Usuńjak u mojej mamy,też takie jaśniuteńkie i ze zgrzytającym cukrem,już pyszne:)
OdpowiedzUsuńPowiedz czemu widok takich ciastek zawsze przypomina nam mamę i babcię :) ja tez tak mam :)
UsuńMoja babcia takie piecze, tzn podobne, są jakby półfrancuskie i troszkę słonawe.
OdpowiedzUsuńUwielbiamy takie ciacha;)
OdpowiedzUsuńSuper ciacha do chrupania, jutro w lidlu będzie moje ulubione masło orzechowe, więc ja będę robić orzechowe z czekoladą :)
OdpowiedzUsuń