Miałam okropną ochotę na domowy chlebek, a nie umiem piec takich na zakwasach więc tradycyjnie upiekłam coś prostego, ale bardzo pysznego. Po upieczeniu takiego chlebka mamy posiłek z głowy bo on jest tak pyszny, że nic dodatkowo nam do niego nie potrzeba.
Kiedy dostałam ten przepis od mojej znajomej to już po składnikach wiedziałam, że będzie łatwo i smacznie i wcale się nie myliłam :)
Chlebek z dodatkiem ziemniaków
20 dag mąki pszennej
20 dag mąki pszennej pełnoziarnistej
10 dag ugotowanych i dokładnie utłuczonych ziemniaków
250 ml ciepłej wody
1 łyżeczka soli morskiej
1/4 łyżeczki cukru
3 łyżki oleju
20 gram drożdży
Wykonanie:
Drożdże rozetrzeć w ciepłej wodzie, dodać cukier i 1 łyżkę mąki pszennej, odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia.
Mąkę mieszamy z solą, dodajemy ziemniaki i mieszamy, następnie dolewamy drożdże i olej, zagniatamy ciasto ( wychodzi dość twarde), następnie zagniatamy je jeszcze kilka minut.
Miskę przykrywamy i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia po tym czasie ciasto wyjmujemy z miski, formujemy bochenek, ostrym nożem robimy kilka nacięć po wierzchu smarujemy zimną wodą i delikatnie posypujemy mąką, odstawiamy na kolejna godzinę.
Piekarnik nagrzewamy do 220 st i do gorącego wstawiamy nasz chleb na 10 minut po tym czasie zmniejszamy temp. do 200 st i pieczemy kolejne 20 minut. Upieczony chleb studzimy na kratce.
Wygląda i napewno smakuje wspaniale,nigdy nie piekłam chleba z obawy że mnóstwo z tym roboty a wiem że nie zawsze sie udaje ale tym razem chyba sie skusze bo to raczej prosty przepis a widac że efekt swietny.Za tą pięteczkę oddałabym dużo:)
OdpowiedzUsuńJa nie piekłam jeszcze chleba ale ten przepis chyba mnie zmobilizuje bo jest naprawdę prosty,dzięki
OdpowiedzUsuńChleb jest bardzo prosty w wykonaniu i gdyby nie pieczenie to poradziło by sobie z nim dziecko:) ja szczerze polecam bo też jestem, anty talentem w sprawie wypieków chleba, a ten mi wyszedł idealny fakt nie jest to taki jak na zakwasie, ale tez pyszny.
OdpowiedzUsuń