poniedziałek, 27 stycznia 2014

Strzępiec

Przepis pochodzi z takiej małej książeczki " Świąteczne słodkości" autorstwa Haliny Jachowskiej, ciasto u mnie pojawia się od czasu do czasu bo jest pyszne.


Strzępiec

Ciasto;
40 dag mąki pszennej
20 dag cukru
4 jajka
20 dag margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Dodatkowo:
1 szklanka powideł śliwkowych
1 kisiel w dowolnym smaku
20 dag orzechów włoskich
3 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
Margarynę posiekać z cukrem, dodać żółtka oraz przesianą mąke wymieszaną z proszkiem do pieczenia z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić je na trzy części. Dwie części zostawić jasne, a trzecią zagnieść z kakao i całe ciasto schłodzić.
Mniejszą formę do pieczenia (33 cm na 22 cm) wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia na dnie wyłożyć jedna część jasnego ciasta na niej rozsmarować powidła i rozsypać starte na tarce ciemne ciasto lub pokruszyć je jak kruszonkę, po ciemnym cieście posypać połową drobno posiekanych orzechów.
Białka jajek ubić na sztywno z cukrem pudrem na koniec delikatnie połączyć z sypkim kisielem tak przygotowaną pianę rozłożyć na cieście po wierzchu posypać pokruszonym ostatnim jasnym ciastem i resztą orzechów.
Piec 40 min w temp. 180 st.




2 komentarze:

  1. Już dawno nie robiłam tego ciasta, ale bardzo je lubię.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody