niedziela, 5 stycznia 2014

Jabłecznik

Chodził za mną od jakiegoś czasu taki mięciutki z ogromną ilością jabłek i lukrem. Jabłecznik który zrobiłam wyszedł tak pyszny, że chodzi teraz za mną od nowa :)


Jabłecznik

ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1/2 kostki margaryny
2 jajka
1/2 szklanki cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Nadzienie:
1 kg już obranych i pokrojonych jabłek
5 dag masła
1/4 szklanki wody
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki kaszy manny
Wykonanie:
Margarynę posiekać z cukrem, dodać jajka, mąkę oraz  sól z proszkiem do pieczenia i szybko zagnieść ciasto które dobrze schłodzić w lodówce.
Jabłka obrać i drobno pokroić, dodać do nich cukier, masło oraz wodę  i postawić na palniku, zagotować i potrzymać na małym palniku kilka minut do momentu, aż jabłka zmiękną na koniec dodać cynamon, sok z cytryny i kaszkę, dokładnie wszystko wymieszać i przestudzić.

Małą formę do pieczenia taką około 25 cm na 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i na dnie ułożyć placek z cienko rozwałkowanej połowy ciasta po cieśnie cieniutko posypać 2-3 łyżkami kaszy manny i wyłożyć wszystkie jabłka  na nich ułożyć rozwałkowaną drugą część ciasta.
Piec w temp. 180st około 50 min po upieczeniu bardzo dobrze ciasto wystudzić i polać lukrem lub tylko posypać cukrem pudrem.



 Przepis dodaję do akcji, a kolorem przewodnim jest tutaj żółty lub złoty w różnych odcieniach.

8 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody