Zwolenników tych maleństw jest chyba tyle co przeciwników ja osobiście nie jestem ich wielkim fanem choć moje dziewczyny podchodzą do nich jak do jakiegoś skarbu więc od czasu do czasu im robię te cuda. Dzisiaj muffinki z przepisu znalezionego w gazetce " Gotuj krok po kroku"
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru +2 łyżki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
1/3 szklanki oleju
2 jajka
400 ml mleka + 1 szklanka
1 budyń czekoladowy
Wykonanie:
Z 400 ml mleka odlać szklankę i rozmieszać w nim budyń i 2 łyżki cukru, resztę mleka zagotować i do gotującego się wlać budyń, zagotować i po zgęstnieniu wystudzić.
Jajka wymieszać z 1 szklanką mleka i olejem w drugiej misce wymieszać przesiana mąkę z cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia do suchych składników wlać mokre i wymieszać łyżką tylko do połączenia składników.
Do przygotowanych foremek włożyć po 1 łyżce ciasta na nim ułożyć po łyżeczce przestudzonego budyniu na wierzch wyłożyć resztę ciasta.
Foremki napełnić ciastem do 3/4 wysokości piec w 190 st około 25-30 minut.
Po wystudzeniu delikatnie polać polewą czekoladową.
Proste, pyszne i zazwyczaj produkty i tak masz w domu :)
OdpowiedzUsuńCZY MUFFINKI DADZĄ SIĘ BEZBOLEŚNIE WYJĄĆ Z SYLIKONOWYCH FOREMEK?
OdpowiedzUsuńZ silikonowych foremek wyskakują bez problemu do papierowych się troszkę przyklejają, ale też bez większego problemu się dają się z nich wyjąć
UsuńPysznie wygląda. Cukier waniliowy cz waniLINowy? Bo tak mam na opakowaniu napisane...
OdpowiedzUsuńbardzo smaczniutkie izonia... mala tylko rada by z budyniem trzeba uwazac bo jak sie za duzo wlozy I nie rozno z gory przykryje to wychodzi gora. A moze tylko mi sie tak porobilo?
OdpowiedzUsuńto wiadomo, ze z budyniem trzeba uważać, ale nawet jak nie wyjdą idealne to i tak liczy się smak :)
Usuń