Miałam dzisiaj dodać przepis na cudne ciasteczka które piekłam w sobotę, ale jak zobaczyłam licznik odwiedzin to wiedziałam, że trzeba ten dzień zaakcentować czymś bardziej słodkim. Ciasto może jest banalne bo zrobione z gotowym kremem do karpatki, ale zapewniam, że jest bardzo pyszne, można oczywiście zrobić krem budyniowy, ale ten do karpatki ma wyjątkowy smak i ja go bardzo lubię. Wygląd zresztą mówi sam za siebie i można je jeść nawet oczami :)
Bardzo dziękuję wszystkim co do mnie zaglądają, dziękuje tym co wpadają częściej i tym co byli tylko jeden raz.
Kolorowa kremówka
Krem:
25 dkg margaryny
1 opakowanie gotowego kremu do karpatki
Ciasto:
6 jajek
1.1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kolorowe barwniki
Dodatkowo:
dowolny alkohol
kilka śliwek ze słoika w syropie
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Ciasto:
Białka ubić na sztywno z 6 łyżkami wody i szczyptą soli w trakcie
ubijania dodać cukier i ubijać do białości, następnie ostrożnie połączyć
z żółtkami i przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Ciasto
podzielić na trzy części zabarwić dowolnymi barwnikami ja użyłam
niebieskiego, czerwonego i żółtego.
Przygotować prostokątną formę (33cm
na 22 cm), ciasto lać warstwami w dowolnej kolejności, ciasto
delikatnie przemieszać.
Piec e temp. 180st około 30 min.
Ciasto po upieczeniu i przestudzeniu przeciąć na dwa placki i nasączyć
je alkoholem u mnie wino wiśniowe, następnie dolny placek posmarować
połową masy na niej ułożyć połówki śliwek i przykryć resztą masy,
następnie całość przykryć drugim ciastem.
Schłodzić w lodówce i przed
podaniem posypać cukrem pudrem, ciasto można dodatkowo ozdobić.
Krem ugotować z godnie z przepisem na opakowaniu i po wystudzeniu utrzeć
z margaryną na gładki krem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz